Главная » 2015 » Декабрь » 17 » Що може бути простіше?
21:18
Що може бути простіше?

Відкрити книгу.
Читати слова.
Закрити книгу.
Взяти наступну книгу.
Що може бути простіше, чи не так?

Якщо Ви читаєте просто для розваги, просто щоб убити час, то все приблизно так і відбувається. Але якщо Ви хочете винести з цього заняття щось корисне, хочете отримати знання і новий досвід, то все не так просто. І ось чому.
У 1940 році Мортімер Адлер написав працю під назвою «Як читати книги. Керівництво з читання великих творів», який зараз вважається класичним. Сьогодні ми спробуємо дуже коротко познайомитися з деякими його твердженнями, висловленими близько 75 років тому, але які не втрачають актуальність по наш час.

У цьому дослідженні виявлено, що існує цілих чотири методи читання.

Елементарний. Це саме те, що мається на увазі під цим словом. Цей навик ми отримуємо в початковій школі, і він означає тільки те, що ми можемо прочитати слова на сторінці і зрозуміти їх зміст, а також слідувати за основним сюжетом, але нічого більше.
Інспекційний. Це читання ковзаючим поглядом, те, що ми називаємо "по діагоналі". Ми дивимося на початок сторінки, потім переходимо до її кінця, попутно намагаючись зачепити основні ключові моменти і зрозуміти протягом думки автора. Це часто доводиться робити, коли є необхідність в освоєнні великих навчальних чи робочих матеріалів в умовах дефіциту часу.
Аналітичний. Це коли Ви занурюєтеся в текст. Ви читаєте повільно і уважно, Ви робите замітки, Ви шукаєте слова, які не розумієте, і переходите по посиланнях, які наводить автор. Основне Ваше завдання в цьому випадку - повне розуміння і засвоєння тих ідей, які викладені в тексті.
Дослідницький. Використовується письменниками, науковцями та творчими працівниками. При цьому Ви читаєте одночасно кілька книг на одну тему в пошуках підтвердження або спростування власних теорій з даного питання. Це досить специфічний спосіб читання, який пов'язаний швидше з роботою, а не з хобі чи задоволенням.
Елементарне читання Вам, напевно, вже знайоме, раз Ви читаєте ці рядки, а дослідницьке являє собою досить специфічний рід діяльності, який зацікавить небагатьох. З аналітичним і інспекційним читанням зовсім інша картина: багатьом воно необхідне, але далеко не всі люди ним володіють. 
Янченко О. В., учитель української мови та літератури

Просмотров: 405 | Добавил: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar